chez Maja & Nicola, Miletićevo

o njima smo slušali mnogo pre nego što smo ih upoznali: francuska porodica koja se nastanila u selu blizu rumunske granice, u kome je živela Majina baka…zbog njih smo išli na predstavu u Sečanj (za koju su sve sami uradili: od muzike, scenografije, do koreografije i kostima) i koja nas je ostavila bez teksta. te rešismo da im odemo u posetu. evo nas u obilasku kuće: jedini retro kutak – ukoliko poželimo da prenoćimo (obratiti pažnju na oblik prolaza iza Nikole, Majino delo :)

Nikola je, pre dolaska u Srbiju, radio u Avinjonu dekor za predstave;  a danas se, najviše, bavi vajarstvom i, uglavnom, radi sa metalom: Maja je umetnica, mama, muzičarka, scenarista, koreograf,  i šta sve ne:oboje su vrhunski Majstori i divni Domaćini:prvu kuću u kojoj su živeli, u selu blizu Avinjona, takođe su sami sređivali, majstorišući godinama. Bakinu brvnaru u Miletićevu, prenetu iz Like, dogradili su i renovirali: sve sklopljeno, zalepljeno, zalemljeno, oslikano njihovim rukama. divna topla kuća, koja zahteva pažljivo proučavanje – svaki je detalj bitan i urađen  sa smislom. kaldrma u dnevnoj sobi, pločice donešene od kojekuda, metalni delovi  ’industrijske’ kuhinje:osim drvenih greda, gotovo sve ostalo je reciklirano, polovno, nađeno… svetlo za testiranje vida (Majin otac je lekar opšte prakse), metalna kanta za odlaganje obuće, uz Majina mala umetnička dela:divni kvadratni sto u sredini kuće, jednostavna prosta peć, a kako nisu mogli da se dogovore: donji deo stepenica  po Nikolinoj zamisli, gornji deo stepenica-viseći, kako je Maja želela …kako smo stigli kasno, kuću spolja, baštu, Nikolin atelje nismo stigli da obožavamo. ostavljamo to za neki naredni put.

neka ovo bude inspiracija svima nama… uz malo mašte i puno hrabrosti i strpljenja - SVE je moguće! i samo da znate: želim da vidim još puno sličnih primera u ovoj zemlji :) !

This entry was posted in putovanja, vojvodina and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

HTML tags are not allowed.